Return to Fogászat

Nyálkahártya kezelése és Szájhigiénia

A gyakori szájhigiéniai kezelések és a szájnyálkahártya időnkénti kivizsgálása fontos a fogínyproblémák, a fogszuvasodás és minden más szájüregi probléma megelőzésében.
A mindennapos fogmosás és fogselyem-használat mellett ajánlott hat hónaponta professzonális fogászati tisztítást is elvégeztetni. Ezek a rutin tisztítások eltávolítják a fogköveket és a foltokat, megelőzik az ínygyulladást és segítenek a megfelelő szájhigiénia fenntartásában.
Minden külső lerakódást el lehet távolítani az ultrahangos gép és a szódabikarbónás homokfújás segítségével. Az ultrahangos gép a hanghullámokat használja arra hogy fellazítsa a kemény lerakódásokat; anélkül hogy a legkisebb kárt is okozná a fogakban. Az alapos tisztítást követően a fogakat polírozzuk, hogy megnehezítsük a fogkő illetve lepedék lerakódását.

A fogágy és fogíny betegségeket elsősorban a bakteriális fogkövek okozzák. A fogínybetegségek legtöbbször fájdalommentesek, és észrevétlenül maradhatnak egészen addig amíg már túl késő nem lesz .
Kezdeti tünetek lehetnek a vérző fogíny és a rossz lehellet. Azokon a pácienseken akiket korai fogínybetegséggel diagnosztizáltak, nyálkahártya kezelést végzünk. Ezt a kezelést úgy végezzük hogy eltávolítjuk a mélyen lerakódott fogköveket egy olyan eljárással amit skálázásnak és foggyökér tervezésnek is nevezünk. Az íny és fogágy kezelésére több időpont alatt kerül sor addig amég az szájüreg megfelő egészséget el nem érjük. Az otthoni szájápolásról is tanítjuk a pácienseinket hogy segítsük fentartani az elért szintet.