Return to Igazságügyi fogorvostan

Fognyom elemzés

Igazságügyi fogorvosszakértőként Dr. Farid Ajang képzett a fognyomok elemzésére is; és szorosan együtt dolgozik a Magyar Rendőrség Bűnügyi Technikai Osztályával az ilyen bűncselekmények elkerülése, felismerése és elemzése érdekében. A harapásnyomok általában olyan esetekben fordulnak elő ahol szexuális erőszak, gyilkosság, vagy gyermekbántalmazás történt. A harapásnyom nyomravezető bizonyíték lehet a tettes kiderítésében. A harapás gyakran annak a jele hogy az elkövető megpróbálta lefékezni az áldozatát, miközben megpróbálta átvenni az uralmat felette.

Harapásnyomok a testen bárhol lehetnek, de legfőképpen a puha szöveteken, és a húsosabb területeken mint a has vagy a fenék. E mellett harapásnyomokat lehet találni a baleseti helyszín különböző tárgyain is. Harapásnyom gyakran található a gyanúsítottakon is; abból hogy az áldozat önmaga megvédésére tett kísérletet. Szükségszerű hogy minden megtalált harapásnyomot – főleg gyermekbántalmazás és megerőszakolás esetén – még időben lefotózzanak egy ABFO vonalzóval (Amerikai Igazságügyi Fogorvosszakértői Kamara által kidolgozott egységes mérőeszközzel), mielőtt a seb elkezd gyógyulni. Egyedül így lehet a harapásnyomok elemzését elvégezni.

Dr. Farid évente legalább egyszer részt vesz továbbképző kurzusokon az Egyesült Államokban, hogy tanuljon az új technikákról és a legújabb fejleményekről az Igazságügyi Fogorvostannal kapcsolatban.