Return to Igazságügyi fogorvostan

Tömegszerencsétlenség-azonosító Csoport (DVI)

Dr. Ajang Farid az Igazságügyi fogorvostanban specializálódott, ennek köszönhetően ő vezeti a Magyar Tömegszerencsétlenség-azonosító Csoport fogászati részlegét. Dr. Farid képzettségét az Egyesült Államokban szerezte: az Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetében és San Antonióban a Texasi Egyetem Igazságügyi Fogorvosi tanszékén. Ennek a képesítésnek köszönhetően előadásokat tart Budapesten a Semmelweis Egyetem fogorvos és orvostan hallgatóinak az Igazságügyi Fogorvostan szerepéről a tömegszerencsétlenségeknél végzett emberi maradványok azonosításában.

Bármelyik végzetes tömegszerencsétlenség esetén, függetlenül annak kiváltó okától, végre kell hajtani az áldozatok azonosítását. Az emberjogi és törvényes felelősség ilyen esetben az Igazságügyi csoportra hárul.  A tömegszerencsétlenség esetei lehetnek természetes eredetűek (pl. cunamik, földrengések, hurrikánok), véletlen balesetek (p.l.: repülőgép katasztrófák, épület összeomlások, hajó süllyedések) vagy létrejöhetnek terrorista támadás eredményeképp. A terrorizmus egyedül, az utóbbi években ezrek haláláért felelős és változatos formákban lelhető fel (úgy mint például: öngyilkos merényletek, repülőgép elterelések) Tömegkatasztrófák esetén több szakértelemmel rendelkező specialistát hívnak, hogy segítsék az azonosítási erőfeszítéseket. Ezzel az azonosított emberi maradványokat a lehető leggyorsabban el tudják juttatni az elhunyt hozzátartozóinak.

A fogászati azonosítás mindig is kiemelten fontos szerepet játszott a tömegkatasztrófák áldozatainak azonosításában, mert egy nagyon megbízható és hatékony módszer.